Köksträdgården 2016

Köksträdgården var en gång en del av örtagården men redan efter första året blev det tydligt att det behövdes mer utrymme för både grönsaker och örter. Version två av köksträdgård låg på baksidan av huset och vi använde pallkragar med gångar av täckbark. Efter två år med pallkragar tog vi bort dem och satte grönsaker i rader vilket fungerade mycket bättre. Dock var ljus och värme inte tillräckligt för att få det att fungera och det enda som egentligen blev bra var potatis och morötter.

veggies

Här syns vårt första försök med pallkragar

Då våra odlingar inte gav de resultat vi önskat bestämde vi oss för att anlägga en köksträdgård på framsidan av huset. Vi gav upp täckbarken och pallkragarna och bestämde oss för att bygga lådor istället, något som visade sig fungera utmärkt.

kdt2

Trälådorna stagar varandra och är byggda i sektioner vi sedan dragit ihop. Gruset runt omkring gör det lätt att sköta

kdt12

Hela konstruktionen blev lite större än planerat men det går snabbt att fylla rader med det ena och det andra så mycket utrymme är ett kärt problem

kdt1

Måla innan – måla innan…. När allt var på plats och vi började fylla på med jord kändes det minst sagt strålande

Rådjur är små trädgårdförstörande monster en del gärna matar. Själv skickar jag dem gärna på den stora timeouten men Frida föredrar andra lösningar så staket var en nödvändighet att få på plats. Problemet är att staket är fula och snor ljuset. När vi väl löst transporten och hur man kapar eländet blev vårt staket något annat. Vi gillar det massor och vi har satt clematis och ett spaljé-päronträd utefter staketet mest för ro skull. Till sommaren som kommer tänker vi oss ett litet möblemang även på framsidan…och växthuset…växthuset….

ktd3

Arbetet med att få dit staketet var inte helt enkelt men skam den som ger sig…

ktd5

Vi saknar fortfarande en dör men den kommer. Biten med när är jordgubbar – vill man ha några så är nät nödvändigt men oj vad det blev gubbar.

ktd4

Det är en fröjd med egna grönsaker – fullständigt olönsamt i kronor men det är så många andra värden jag inte förstått innan….

 

Så här långt har vi en del kvar och fler trädgårdsplaner än vad vi har tid och pengar till att ordna. De lite över trehundra lökar vi satte i höstas hoppas vi på till våren och en och annan bild därifrån skall vi väl kunna lägga upp. Väl mött från Fristaden

 

December 2016

M