Rödvinssås

Det finns massor av recept på rödvinssåser och de flesta är pilliga och tar tid. Den här såsen är pillig och tar rejält med tid i anspråk. Slutresultatet är en sås med toner av rödvin utan att vinet tillåts att ta över.

sas3Du behöver följande ingredienser:

2,5 dl rödvin
2 skivor bacon
1 Morot
1-2 Shalottenlökar
1 Vitlöksklyfta
2 Sardeller
1 tsk brun farin
Salt, Peppar, Ostronsås, Japansk Soja, Kycklingbuljong

 

sas2

Det spelar egentligen ingen roll vad det är för slags vin men ett bättre vin ger bättre resultat.

Gör så här:

Finhacka lök, vitlök, bacon, sardeller och morot.
Bryn i smör
Salta och peppra
Häll i vin och reducera långsamt – försvinner vätska för fort går det bra att tillsätta lite vatten.
Sila av och ställ åt sidan.

Blanda:
Kycklingfond, soja och ostronsås med vatten.
Rör ner i det reducerade vinet tills dess att du hittar en smak som du trivs med.
Red försiktigt med maizena
Avsluta med att blanka till såsen med en klick smör – låt det inte koka upp efter att du haft i smöret.

sas1

Den långa kokningen ger såsen flera spännande egenskaper. Vinet känns och smakar utan att vara jobbigt

sas4

Ett av användningsområdena är den klassiska plankan. Här är den på Svensk Angus

Advertisements

One thought on “Rödvinssås

  1. Pingback: Rödvinssås | Frida & Magnus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s