Glutenfri Pizza

GlutenfriPizza

Frida är den som normalt har mest koll på olika specialkoster eftersom det är en del av hennes yrke. Själv har jag haft mycket lite att göra med olika specialkoster men den här terminen hade jag en elev i fördjupningskursen i matlagning i skolan som var just glutenallergisk. Gluten är lite knepigare än laktos eftersom det ibland är svårt att avgöra om det är gluten i produkter eller inte och dessutom blir man lite förvånad över hur många ställen någon lyckas peta ner lite gluten utan att det borde vara där. Hur som helst fick jag anledning att prova lite glutenfritt och en av prylarna jag gjorde var pizza.

Mina första försök producerade en torr intetsägande smuldeg som inte gick att äta men efter ett par experiment i köket kom jag fram till något jag tyckte var någorlunda. Glutenfri deg funkar illa att jäsa för länge så min vanliga metod att kalljäsa saker rekommenderas inte. Med ägg och olja blev degen dock riktigt trevlig och mitt färdiga recept är såsom följer:

2,5 dl vatten

5 dl mjöl ( jag använde Lailas från Kockens – den majsbaserade)

2 ägg

1 tsk salt

1 msk rapsolja

25 g smör eller margarin

1 tsk honung

½ pkt jäst

Gör så här:

lös jäst, vatten, honung, ägg, salt, fett

rör ner mjölet och bearbeta.

Var inte orolig om degen är klibbig – hellre klippig deg än för torr och den “sväller” när den jäser.

Låt jäsa cirka 45 min

dela upp degen i två eller tre delar och baka ut den i en pajform som bilden ovan.
Just att baka ut den i en pajform förenklade massor av saker och jag kunde baka ut en tunnare deg som dessutom kunde vara ganska kladdig.
Lägg på valfri topping och baka i ugn på 250 grader i cirka 10 minuter
Hoppas det smakar

Recept på tomatsås finns här