Fristadsbarkis – Ett vitt bröd

Det här är ett bröd som kan användas till flera olika saker. För att det skall fungera är det dock viktigt att man följer vissa grunder.

1. Använd ett bra mjöl. Min personliga favorit är Manitoba Cream eftersom det jäser upp ordentligt, blir luftigt och smakar fantastiskt.

2. Bearbeta degen LÄNGE. Detta kan inte understrykas nog. Genom en lång bearbetning kan man undvika att degen kladdar fast vid allting och den blir så mycket trevligare.

3. Kalljäs degen över natten. Att låta degen jäsa färdigt gör brödet så mycket godare.

 

 

 

Recept:

5 Dl vatten

1/2 pkt jäst

1 ägg

1 msk honung

1 tsk salt

ca 10 dl Manitoba Cream

1,5 dl rågsikt.

sesamfrön

 

Gör så här:

Blanda vätska,ägg, salt och honung kallt – rör ner mjölet lite i taget. Bearbeta MINST 8 minuter.
Ställ i kylen och låt jäsa över natten. Ta ut och dela degen i sex delar. Arbeta inte degen i onödan. Ju kallare den är, desto lättare är den att bearbeta.
Ta tre delar, rulla ut dessa och gör en fläta. Låt jäsa upp. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Baka i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 25  minuter.

 

IMG_20150218_125002

One thought on “Fristadsbarkis – Ett vitt bröd

  1. Pingback: Baka Fristadsbarkis – ett vitt bröd för festliga tillfällen | Frida & Magnus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s