Fristadskubb

På Fristaden bakar vi så ofta vi hinner och ju mer bröd vi själva bakar desto mer sällan har vi lust att köpa färdigt bröd. Några enkla saker som det åtminstone tagit mig lite tid att komma fram till när det gäller bakning är följande:

Det går åt mindre jäst än vad man tror – hälften blir rätt bra (5dl vätska/ett halvt paket jäst)

  • Mjölets kvalitet gör skillnad – det blir inte samma grej på billigaste vetemjölet som ett premium.
  • Skit i det fingervarma vattnet – ta kallt vatten och ta tid på dig att jäsa
  • Ta tid på dig att jäsa – massor av bröd blir godare kalljäst över natten men inget blir gott om du stressar
  • Ta tid på dig att bearbeta – degar behöver arbetas för att bli sega och trevliga att göra bröd av – ta tid på dig att jobba in degen
  • På plåten efter sista jäsningen – pilla inte i onödan – btrödet sjunker ihop och blir ledset och ledsna bröd är inte goda

Som sagt är det säkert självklarheter för duktiga bagare men jag behövde komma på det själv.

Ett bröd vi bakat på sistone kallar vi för Fristadskubb och är en halvgrov historia för frukostbruk.

Receptet är enkelt och ger två mediumstora kubbar:

  • 5 dl vatten (kallt)
  • 1/2 pkt jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 2tsk salt
  • 1 dl vetekli
  • 5 dl rågsikt
  • 5 dl Manitoba Cream eller annat bra vetemjöl
  • olja,flingsalt och lite milda culinesse

Degen blir relativt kladdig – använd lite mer mjöl när du bakar ut men blanda inte mer i degen

Blanda jäst, salt olja och kli i vatten och arbeta sedan in mjölet.

Jäs till dubbel storlek och ta sedan ut degen på mjölat bord

Dela i två delar och dela dessa två i ytterligare tre delar

Rulla ut tre delar och fläta dessa

rulla ihop flätan till en stor bulle – oroa dig inte om det blir ett litet hål i mitten

Lägg på plåt och låt jäsa i runt 45 min

Strila lite olja och milda över brödet och strö sedan över lite flingsalt

Baka av i ugn på 225 grader i runt 25 minuter (vill man ha ytan ljusare går det bra med 200)

This slideshow requires JavaScript.

Hemma delar vi alltid brödet i fyra bitar som vi fryser. Det gör brödet hanterbart och det är relativt enkelt att ta fram till en frukost eller andra tillfällen.

 

Väl mött från Fristaden

 

Magnus & Frida