Frida & Magnus äter Tapas i Lund

pintxos

 

Något vi alltför sällan gör är att gå ut och tillåta oss att bli bortskämda på det där sättet man bara hoppas på när man låter någon annan laga och servera maten. När vi så i veckan bestämde oss för en liten helgutflykt kände vi att ett restaurangbesök definitivt kunde vara på sin plats. Frida fastnade för Pintxos med sina många små rätter nästan genast. Vi bokade bord över nätet och kunde direkt se om och att det fanns plats utan att behöva ringa, mycket bekvämt. Väl på plats fick vi en kort och kärnfull instruktion i hur saker fungerade och sedan var det bara att plocka ut de rätter vi önskade förpläga oss med. Vi valde ut fyra kött, tre fisk och tre vegetariska varpå vi också beslöt avstå från pommes frites och dylikt, ett beslut vi inte ångrade.

De första tre rätterna var:

en ceviche på räkor, koriander, avokado & chili
soya & portermarinerad tonfisk

samt 

oxtartar med blåmusslor.

Cevichen var rätt trevlig men kanske inte vad vi väntat oss i konsistens då vi upplvde den något blöt och med en alltför dominant smak av koriander. Tonfisken var lysande där den lätta tonen av porter och soya precis landade fisken på rätt ställe. Visst duellerande utbröt om de sista bitarna. Tonfisken följdes av en sockerstekt vitkål som kompletterade upplevelsen perfekt. Oxtartaren var både vacker och smakrik och vi reflekterade båda över hur gott många gånger rått kött faktiskt är.

Vidare bland sorterna kom:

crostini med oxfilé & anklevermousse
bakade röd & gulbetor med holländsk chevre

samt

sötpotatis & getostbollar med inlagda gröna tomater

I det här segmentet kom en höjdpunkt i kvällens övningar. Det är roligt när de vegetariska rätterna har sådan distinktion och är så roliga. Rödbetorna var fantastiska med getosten och den rostade rosmarinen och de friterade bollarna av sötpotatis var en fröjd som nästan tog slut för fort. Toppat med den fenomenala oxfilén satt vi och log för oss själva och kände att dagen blev allt trivsammare.

Nästa par ut var:

risotto med vitlök & rostad mandel
katafipanerad pilgrimsmussla med kimchimajonäs

Risotton var mycket trevlig och rejält mäktig. Musslan….musslan var nog kvällens bästa rätt. Vi gillar verkligen pilgrimsmusslor men de kräver lite öm omsorg för att bli som bäst och här serverades de i ett trivsamt skal och hela anrättningen fick oss att fundera över om vi skulle strunta i resten och bara beställa in fler musslor. Konsistens, sälta och den där lilla sötman i musslan…

Till sist var det dags för lamm och en liten miniburgare på högrev. Egentligen är det inte rättvist att tala om mat som landar framför en efter musslan och ett par av de andra men sista paret ut visade sig tyvärr bli kvällens svagaste. Lammracks med pistagetäcke blev ett par alldeles för hårt stekta bitar som inte alls hörde hemma bland den övriga serveringen. Hamburgaren var dock ypperlig men som sagt inte särskilt spännande efter det andra.

Vi avslutade middagen med lite choklad och kaffe och lämnade Pintxos med en klar lust att återvända. Vill du prova någon av ovanstående är det bråttom eftersom det snart är dags att byta meny.

Själva ser vi fram emot att återvända…

 

Frida & Magnus 11/4 2015

2 thoughts on “Frida & Magnus äter Tapas i Lund

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s