Magnus & Fridas Äpplekarré

qb3

Det här receptet är en planerad olyckshändelse och själva historien bakom är värd att berätta, i alla fall delvis. Frida blev ombedd av en vän att laga mat till en födelsedagstillställning och had en slags tanke om att göra en variant av “Black & White” fast inte på fläsk och oxfilé. Vi pratade om saken och lagade ett par testmåltider inklusive en omgång katastrofala revben (Magnus fel). Till sist fastnade vi för att arbeta med karré och entrecote och middagen avlöpte utan stora katastrofer. En entrecote i bit är en simpel historia med få problem annat än att vakta en termometer. Karré däremot är en utmaning på flera plan. Gris är en fantastisk råvara med lång tradition. Den är dock klurig i att den är lätt att få torr, smaklös, tråkig och i värsta fall tonad av den där grissmaken man inte gillar. Således följer nu vår äpplekarré, en variant som innehåller klassiska smaker och som kräver tålamod och en stor gryta mer än något annat.

 

Gör så här:

Rumstemeperera och bryn runt ett kilo fläskkarré i bit kryddad med salt och peppar i en järngryta på spisen.

Lägg i två smakrika äpplen i klyftor ( vi använde Aroma sist)

Häll i ungefär en dl vatten.

Blanda:

2msk japansk soja

1msk sirap

1msk ostronsås

1msk Calvados

1msk senap (bra sådan men inte dijon)

salt eller buljong efter smak

skippa lök och vitlök (yupp)

Häll över köttet och ställ in alltihop i ugnen under lock i runda slängar 1½ timme på 175 grader.

Tag fram och svep köttet

Sila spadet till såsen

“Glaze”

Passera äpplena

Blanda:

1 msk olja (inte oliv)
1tsk senap
1msk japansk soja
1msk sirap
salt – peppar
2-3msk av äpplepurén.

Pensla på köttet och grilla i ugn på 225 grader till det att ytan får lite färg.

Svep köttet i folie och låt ligga och efterbaka medan du gör i ordning resten av maten. Du behöver inte oroa dig för köttet – det sköter sig självt

Red spadet med grädde och eventuellt lite av äpplepurén – Spetsa med Calvados efter behag.

Irriterande nog har vi inga bilder av det färdiga resultatet men tro oss. Det är värt besväret.

 

Lycka till

Advertisements