Dag fyra – Harrogate

Monument – Varenda liten by har ett monument som hedrar de fallna i olika krig.

I resplanen fanns en möjlighet till utflyktsäventyr i York och även om vi var frestade så var frestelsen att få tillbringa en heldag i egen regi betydligt större. Vi började dagen med frukost och begav oss sedan iväg på promenad genom staden mot Valley Gardens. Staden är en gammal kurort där mer än en berömdhet tvagat sig i svavelosande vatten för hälsans skull. Vårt första mål för dagen var dock parken Valley Gardens och en kortare promenad mot den ännu större trädgården RHS Harlow Carr

Som en försmak av vad som väntade bredde Valley Gardens ut sig och vi gick i relativt rask takt genom skogen tills vi till slut som fram till Harlow Carr. Om man tycker om trädgårdar och natur är det en fröjd att vandra på den här sortens platser där det finns så mycket inspiration, ideer och kreativitet uppbackat med kunskap och experimentlusta. RHS Harlow Carr är inte bara planteringar utan köksträdgård, utställningsområde och experimentträdgård på ett och samma ställe. Gillar man trädkojor finns det också tillgängligt.

Någonstans mitt i all prunkande trädgård hittade vi en utställning om Enid Blyton vilket tog mig tillbaka till barndomen och Femböckerna som på alla sätt var bättre en sport, sport och sportböckerna jag som gosse förväntades läsa.

 

Väl tillbaka i staden hade vi en tanke att smyga in på det berömda Betty´s Tea Room men kön in gick utanför och runt hörnet och ingen servering av Te och Scones är värt det. Lite sugna och hungriga smög vi vidare neråt och in i det som heter Montpellier Quarter i Harrogate där vi istället för Betty fann Jenny och ett förtjusande litet ställe där vi fick både te och fenomenala mackor vilka vi inmundigade i en miljö som måste betraktas som förtjusande.

Resten av dagen strosade vi runt Harrogate och fönstershoppade mest med någon ölpaus mellan de många stegen. Då hotellets restaurang lämnat en hel del i övrigt att önska och vår längtan efter mer friterad mat var mycket liten, sökte vi oss vidare till en hel grupp av indiska etablissemang där till slut valet föll på Shalimar. Vill man äta indiskt i Harrogate är Shalimar ett utmärkt ställe att besöka. Personalen är snabb och kunnig och ber man om att bli lite överraskad så är husets specialare vansinnigt trevliga. Billigt är det också.

 

Mycket mätta drev vi sedan runt en god stund till innan vi framåt kvällen gick in på Betty´s för Tea and Scones. Teet var utmärkt. Servicen var topp notch och sconesen bakade vi bättre själva, men det var mer väntat.

Efter en dag av många intryck drog vi oss till slut tillbaka för att vila inför nästa anhalt:

Lake Windenmere och sedan Glasgow

 

Harrogate var ett sådant där ställe där det inte händer mycket men som är fenomenalt att utgå ifrån om man vill se sig omkring i det gröna England

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s