Pizza på Fristaden

Under våren hade vi vid tillfälle besök av Frostaskolans Svensklärarkollegium för bedömning av de Nationella Proven i svenska. Dagen till ära skapade vi en Pizzameny som vi bjöd på till lunchen. Vår ugns utmärkta pizzafunktioner kombinerat med en bra deg och en god tomatsås gjorde övningen till ett uppskattat inslag under dagen.

image-0001

Under våren hade vi besök av Frostaskolans Svensklärarkollegium för bedömning av NP. Dagen till ära serverade vi en Pizzameny

Pizzameny Fristaden 2015

Pizzadeg:

Det här är en deg som kan användas till flera olika saker. För att det skall fungera är det dock viktigt att man följer vissa grunder.

1. Använd ett bra mjöl. Min personliga favorit är Manitoba Cream eftersom det jäser upp ordentligt, blir luftigt och smakar fantastiskt.

2. Bearbeta degen LÄNGE. Detta kan inte understrykas nog. Genom en lång bearbetning kan man undvika att degen kladdar fast vid allting och den blir så mycket trevligare.

3. Kalljäs degen över natten. Att låta degen jäsa färdigt gör brödet/pizzan så mycket godare.

 

 

 

Recept:

5 Dl vatten

1/2 pkt jäst

1 ägg (går att utesluta för pizza)

1 msk honung (går att utesluta för pizza)

1 tsk salt

ca 10 dl Manitoba Cream (även Vetemjöl Special går bra)

1,5 dl rågsikt.

 

Gör så här:

Blanda vätska,ägg, salt och honung kallt – rör ner mjölet lite i taget. Bearbeta MINST 8 minuter.
Ställ i kylen och låt jäsa över natten. Ta ut och dela degen i sex till åtta delar. Arbeta inte degen i onödan. Ju kallare den är, desto lättare är den att bearbeta.

Värm upp ugnen så mycket du bara vågar eller ställ den på pizzafunktion eller köp en pizzasten – har du en klotgrill och en sten…sätt eld i  grillen och hetta stenen…pizzan får lite grillkänsla men smakar gudomligt.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s